Sziasztok!
Szeretnék összerakni egy vidéki, de igényes Önkormányzati portált kizárólag kereskedelmi komponensekből. Az indokomat mindjárt kifejtem. A saját településemét öt éve megcsináltam teljesen ingyenes összetevőkből. Többen is felfigyeltek a színvonalára. Nem fényezni akarom magam, meg Zotiust, mert Neki is sokat köszönhetek, de tény, hogy még az olcsóbb honlapkészítő cégek, vállalkozások sem hozzák az elvárható színvonalat. Nem azért, mert nem végeznek jó munkát, hanem azért, mert NEM ÖNKORMÁNYZATI portálkészítésre vannak szakosodva, illetve az előre elkészített sablonjaik között nincs önkormányzatok számára alkalmas sablon.
A tartalmi felépítés hagy sok kívánni valót maga után. Ok, én sem vagyok profi, de alpolgármesterként beleástam magam és azért nagyjából tisztában is vagyok vele, minek kell és persze hogyan megjelenni egy ilyen portálon.
Hogy szemléltessem miről beszélek, néhány elrettentő példa szomszédos/közeli településekből:
/*szerk: túl sok hivatkozásra panaszkodik az oldal, ezért eltávolítom a linkeket. A település nevéből úgyis ki lehet következtetni az oldalak címeit.*/
Az alábbiakat ugyanaz a cég csinálta:
Söpte
Vasasszonyfa
Meszlen
Acsád
Az alábbi kettő joomla és egy vállalkozó készítette:
Gyöngyösfalu
Cák
És mielőtt a sztárvendég befutna most egy kicsit komolyabb nagy költségvetésű település komolyabb cég által készített honlapja következik:
Lukácsháza
Ezen már érezhető egy picit erősebb színvonal, de Önkormányzati portálként még erős hiányérzetem van.
És akkor jöjjön a várva vár, az egyetlen az igazi sztártanyahonlap:
KÖŐŐŐŐSZEGPATY.HUÚÚÚÚÚÚÚ
koszegpaty.hu/
Köszönet érte fontsuszternek meg egy kicsit nekem is.
Na lényeg a lényeg. Több település polgármestere felfigyelt rá, hogy elég igényes tartalmi felépítése van, csúfosan elmarad a szomszédos településeké.
Jelezték, hogy meg fognak keresni és árajánlatot kérnek. Mivel van rá pályázat, tehát pénz is, ha meg kérek/kapok érte legyen mocskosul profi. A joomla nagyon erős a kereskedelmi komponensek/modulok színvvonalában.
Az alábbiak miatt döntöttem a kereskedelmi kiegészítők mellett. Legalábbis komoly elvárásaim vannak, miszerint biztonságosabb, és könnyebben kezelhető.
Mivel nem én fogom az oldalt töltögetni, nem árt ha minél átláthatóbb, egyszerűbb.
Ilyenekre gondolok: WYSIWYG szerkesztővel öszekapcsolt dokumentumtár és galéria.
Tehát cikk létrehozásnál legyen egy gomb a mellékleteknek, ami egy dokumentumkezelő komponenst hív meg és akár a szerkesztőből, akár attól függetlenül lehessen dokumentumokat (pdf, docx, xlsx) tölteni, rendezni.
Könnyen átlátható kezelhető/galéria. Minden tiszteletem phoca munkásságának, de szerintem tele van felesleges funkciókkal, amiatt is bonyolultabb a kelleténél, meg amúgy is szerintem.
Látássérült megoldások. Ezt Zotius megoldotta Gantryval, de szerintem van erre sablontól független kész megoldás, már csak azért is, mert nem veszek rá mérget, hogy gantryval oldom meg.
Ilyen funkciót is szeretnék, amit egyedileg fejlesztett oldalon láttam:
Olyan slider modul, aminek az adminja lehetővé teszi a nem méretarányos képek behelyezésénél a képek körbevágását. tehát beleteszem az előre meghatározott méretarányú lyukba a képet, zoomolom ha kell, és méretarányának megfelelően a teteje alja vagy bal/jobb oldalából levágja, ami nem kell. A zoomolás mellett engednie kell, hogy mozgatni tudjam egérrel, tehát ha azt szeretném, hogy a bal felső saroktól látszódjon, ami belefér (csak a jobb oldalát és az alját vágja le).
Ezen felül a feltöltött slide képek és galéria képek amennyiben túl nagyok, kicsinyítse, tömörítse le egy előre definiált méretre. Most lehet furcsán néztek, de a sok láma honlaptöltő miatt szükséges ez.
Ezen felül vagy a sablonnak, de még jobb lenne egy sablontól független megoldás erre, hogy a kijelölt modulokat, oldalrészeken a képeket zoom/tilt effektel el lehessen látni.
Ezen felül az ingyenes trükkökön kívül szeretném az oldalt minél biztonságosabbá tenni. Arra gondolok, ha valamiért mondjuk öt év múlva nincs rá pénz, hogy megfizessenek a motor és a komponensek frissítésére újabb joomlára való átmigrálásra, akkor se legyen olyan egyszerű feltörni az oldalt.
Kedves joomlamesterek! Most egy komplett feladatsort adtam Nektek. Szedjük össze miket érdemes, célszerű használni, aztán talán születik egy újabb cikk a tudástárba, profi portál építése kereskedelmi összetevőkből.