Megjelent a Joomla! 5.0-ás és a 4.4-es kiadása. A Joomla! 5 egy új fő verzió új szolgáltatásokkal, a Joomla! 4.4 pedig egy hibajavító kiadás a Joomla! 4-es sorozatához.

Mit tartalmaz az 5.0?

A Joomla 5.0 a következő fejlesztéseket tartalmazza:

Sötét mód az adminisztrációban: A Joomla 5 kifinomultabb sötét móddal büszkélkedhet, nem csak a felhasználók, hanem a rendszergazdák számára is.

Webes eszközök és gyorsítótárazás: Számos fejlesztés a webes eszközök gyorsítótárazásában.

Schema.org integráció: A Schema.org adatok automatikus aktiválása a szervezetek és a webhelyek neveihez javítva ezzel a keresőoptimalizálást.

Kódoptimalizálás: A phpcs javítón keresztüli automatikus forráskód-optimalizálásnak köszönhetően a betöltési sebesség jelentősen nőtt.

PHP és Bootstrap frissítések: A PHP 8+ verzióval való továbbfejlesztett kompatibilitás és a Bootstrap 5.3.2 frissítése biztosítja, hogy a platform korszerű maradjon.

Felhasználói felület: Az Atum rendszergazdai sablon sötét módban történő fejlesztései és a kiválasztott gombokhoz tartozó új Joomla modális ablak gördülékenyebb felhasználói élményt biztosít.

Eszközök és beépülő modulok: A TinyMCE szerkesztő 6.7-es verzióra frissült, amely tartalmazza már a képigazítási funkciókat is. Számos ütemezett feladat átkerült az ütemező beépülő modulokba, amely javítja a rendszer teljesítményét.

Médiakezelés: Az AVIF támogatás a médiakezelőben és az archivált tartalom kizárása az intelligens keresési indexelésből javítja a médiakezelési képességeket.

Menürendezés: Lehetővé teszi a menü tetszőleges rendezését.

Fokozott biztonság: Az események átmozgatásra kerültek a saját osztályaikba, valamint a már nem működő Recaptcha beépülő modulok is eltávolításra kerültek, ezzel is növelve a biztonságot.

Modern technológiák: A belső kódátalakítás a modernebb API-k használatára fókuszál. JS Import térképtámogatás hozzáadása a Web Asset Managerhez, valamint további javítások a PHP 8.2-es verziójához.

Bővítmények és kompatibilitás: A Joomla 5. verzójában bevezetésre került a Fontawesome 6.4-et, a Codemirror 6-ot, valamint frissítésre került a Webauthn könyvtár. Jelenleg, a Joomla optimális futtatásához PHP 8.2, MySQL 8.0.13+, MariaDB 10.4+ és PostgreSQL 12+ verziója szükséges.

Tisztább kódbázis: A Joomla 5 nagy hangsúlyt fektet a kód tisztaságára. A régebbi API-k, valamint az es5 támogatás eltávolítása, valamint számos régebbi elavult kód tisztítása biztosítja a CMS hatékony működését.

Letöltés

Új Joomla! 5.0 telepítése: https://downloads.joomla.org/cms/joomla5/5-0-0/Joomla_5-0-0-Stable-Full_Package.zip?format=zip

Új Joomla! 4.4 telepítése: https://downloads.joomla.org/cms/joomla4/4-4-0/Joomla_4-4-0-Stable-Full_Package.zip?format=zip

Meglévő Joomla 4.x oldal frissítésre Joomla! 5.0-ra: https://downloads.joomla.org/cms/joomla5/5-0-0

Meglévő Joomla! 4.x oldal frissítésre 4.4-re: https://downloads.joomla.org/cms/joomla4/4-4-0

A hír hivatalos bejelentése megtekinthető a Joomla! kiadási oldalán.