• 2005. augusztus 17-én egy maroknyi fejlesztő egy új rendszert hozott létre a Mambo tartalomkezelő-rendszer elágazásaként. A folyamathoz nagyban hozzájárult, hogy a Mambo akkori tulajdonosa, a Miro International Pvt. Ltd. non-profit alapítvány, nem tartotta fontosnak a fejlesztők, és a közösség érdekeit, valamint sorozatosan megsértette az alapvető nyílt-forráskódú eszméket. Ezt megelégelve a Mambo fejlesztőinek egy része az önállósodás útjára lépett, és elkészítették a Mambo forkját[1]. A kivált fejlesztők ezek után létrehozták az OpenSourceMatters.org-ot, ahol különféle hasznos információkkal látták el a felhasználókat, a fejlesztőket, a webdizájnereket, valamint a közösség összes többi tagját. A projekt vezetője Andrew Eddie nyílt levélben fordult a közösség tagjaihoz a nyilvános Mambo fórumon, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz. A bejegyzés megjelenítését követően alig egy nap alatt, több mint 1000 ember csatlakozott, akik nyíltan támogatták az új kezdeményezést.
  • 2005. augusztus 18-án Andrew Eddie felkérte a közösséget, hogy javasoljon egy új nevet a projektnek. A fejlesztő csapat úgy döntött, hogy a projekt végső nevét a közösség javaslatai alapján határozzák meg, de ez végül nem valósult meg, mivel a fejlesztők végül egy olyan nevet választottak, amely nem volt a közösség által javasolt nevek között.
  • 2005. szeptember 22-én bejelentették, hogy a projekt neve „Joomla!” lesz. Maga a név egy szuahéli eredetű szó. A „dzsumla” fonetikus kiejtése, a jelentése pedig mindenki együtt, egy egészként.
  • 2005. szeptember 26-án a fejlesztő csapat felkérte a közösséget, hogy szavazzák meg a logó koncepcióját, majd a szavazást eredményét 2005. szeptember 29-én hirdették ki.
  • 2005. október 9-én kerültek publikálásra az új CMS iránymutatásai, a kézikönyv, valamint az elfogadott logó forrásai.

[1]fork: A szoftverfejlesztési projekt elágaztatása során a fejlesztők veszik a szoftvercsomag forráskódját és megkezdik annak az eredeti fejlesztéstől független továbbfejlesztését, egy új szoftverterméket hozva létre. A fork leggyakrabban nem csak a termék új fejlesztési elágazására utal, hanem a fejlesztői közösségben történő szakadásra.