Megnevezés: 3. magyarországi Joomla!Nap

Szervező: Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete

Időpont: 2009. október 10-én, 10 órától (érkezés 9 órától)

Helyszín: A CEU Konferenciaközpont (1106 Budapest, Kerepesi út 87.)

Program:

09:00-10:00 Érkezés, regisztráció

10:00-10:15 Megnyitó

10:15-10:45 Tóth Tibor - Tartalomkonstrukciós készlet (CCK) és a Joomla!

10:45-11:15 Kávészünet

11:15-12:00 Gombos Zsolt - Hogyan tedd hatékonnyá weboldalad?

12:00-13:00 Ebédszünet

13:00-13:45 Erdősi Gergő - Joomla! 1.6 - Mi vár ránk

13:45-14:30 Tóth Zsuzsanna - Beszélgessünk a webdesignról

14:30-15:00 Kávészünet

15:00-16:30 Johan Janssens - Nooku keretrendszer, BEER komponens, DOCman 1.5

16:30-17:00 Sorsolás, ajándékok, befejezés

Képekhttp://www.flickr.com/photos/tags/joomladayhu2009/

Leírás:

Sok, a napi munkában felhasználható információ és megszívlelendő tanács hangzott el az idei Joomla!Napon. Jóleső érzés, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a magyar Joomla!-felhasználók éves találkozóján, s idén már 121 fő jött el Budapestre, a CEU Konferencia Központba. Jó volt ismét személyesen találkozni az ismerősökkel, s ismerkedni az új résztvevőkkel.

A program 10:00 órakor vette kezdetét, a bevezető után Tóth Tibor a külső fejlesztők közti aktuális őrültségről, a Drupal tartalomkezelő rendszerből ismert CCK avagy tartalomkonstrukciós készlet funkcionalitású Joomla-bővítményekről adott átfogó tájékoztatást. A hét bővítmény közül a görög JoomlaWorks által kiadott K2 bővítményre tért ki részletesebben. Kiemelte, hogy a K2 azért lett nagyon népszerű, mert mindazt nyújtja egyben, amire szükségünk lehet (hozzászólások, címkézés, linkmegosztás).

Tibort kávészünet után Gombos Zsolt, az Online Marketing Akadémia egyik alapítójának előadása követte, akitől megtudhattuk, hogy mire kell ügyelnünk, hogy hatékony legyen a weboldalunk. A hazai weboldalak legjava céges bemutatkozó oldal, melyek célja a látogatók meggyőzése. Csak ha a webergonómia szabályait figyelembe vesszük weblapunk építésekor, akkor érhetünk el sikert, illetve elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk az oldal céljával. Zsolt gyakorlati példákon is megmutatta, hogyan lehet a hatékonyságot Joomla! használatával elérni.

A délutáni programot Erdősi Gergő nyitotta, aki a Joomla! Projekt hibakereső brigádjának aktív tagja. Részt vesz a Joomla! 1.6 kiadáskezelési csoportjában is, így tőle első kézből kaphattunk tájékoztatást a közelgő Joomla! 1.6 újdonságairól. Gergő sok időt adott a hozzászólásoknak, és záporoztak is a kérdések. Nagy volt az érdeklődés a jelenleg még képlékeny hozzáférés-szabályozás, az ACL iránt.

Ezt követően ismét csak eltávolodott a téma Joomlától: Tóth Zsuzsanna, sikeres, szabadúszó web- és felhasználói kezelőfelület-tervező beszélgetett velünk a webdesignról. Érdekes kérdés vetett föl: a design kellék vagy eszköz? Ugyanis a design eszközeivel (színek és tónusok, fény és árnyék, formák, "üres területek", képek és tipográfia) segítségével mi tudjuk irányítani a látogató figyelmét. Örök tanulság, hogy ne legyünk Mekk mesterek, vagyis ne a tetővel kezdjük az építkezést, tervezzük meg előre a weblapunkat.

A délutáni kávészünet után következett a nap fénypontja: egyesületünk tiszteletbeli tagja Belgiumból. Johan Janssens a bővítményfejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a fejlesztők a versengés helyett inkább működjenek együtt, ugyanis a bővítmények mintegy 30 %-ában ugyanaz a kód lelhető fel. Johan tavaly a Nooku bővítményt mutatta be, idén pedig a Nooku keretrendszert ismerhettük meg, mely olyan hatást kelt, mintha a Trabantunk motorját Porsche-motorra cseréltük volna. A Nooku keretrendszer sok előnye közül talán a legfontosabbak biztonsági tényezői: automatikus CSRF-védelmet nyújt, és szűrhető vele a bevitel. Beépülő modulként használható, s 75 %-kal csökkenthető a kód mennyisége.

A nap végén került sor a szponzorok adományainak kisorsolására. A beharangozott fontos bejelentés ugyan elmaradt, de azért az ígért három Joomla-bögre gazdára lelt, illetve elhangzott helyette egy másik fontos bejelentés, amelyet hamarosan itt is kihirdetünk.

A rendezvényt követő after-party-n jót beszélgettünk a jövőről, kiengedtük a szervezés okozta fáradt gőzt, sőt, még Joomla-t is "forkoltunk".